Dorn terápia

A Dorn terápia egy manuálisan végzett ízületi korrekciós technika, aminek célja a egészséges állapot visszaállítása. Fájdalmaknál, zsibbadásnál, szabálytalan testi elváltozásoknál, de más gerincet érintő megbetegedések kezelésére is alkalmas.

Biztonságos segítség a csigolyáknak

Az egészség azt jelenti, hogy egyensúlyban vagyunk önmagunkkal és a környezetünkkel. Fizikai test szintjén egészségünk állapota a testi kiegyensúlyozottságunk függvénye. Az egyensúly felbomlása tehát egy kiegyensúlyozatlan állapotot eredményez, amelynek következménye a betegség. “Dieter Dorn módszerét már négy kontinensen ismerik és egyre több gyógyító és páciens esküszik rá…” A Dorn- kezelés* kezdetben gyors öngyógyító módszerként terjedt el a családban és a barátok között. Ma már viszont mind több gyógyító alkalmazza és a hagyományos orvoslás hívei, illetve az ortopéd orvosok is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak iránta.

Korrekciós kezelés a nyaknak is

Ha a gerinc valamelyik csigolyája elmozdul, heves fájdalom lép fel (hexensuss), vagy tartós gerincpanaszok alakulnak ki, amelyeken senki nem tud segíteni. A Dorn technika alkalmazásakor minden egyes csigolyát kíméletes módon a helyére tolunk, miközben te a lábadat, vagy a két karodat tornagyakorlat-szerűen mozgatod, az elcsúszott csigolya elhelyezkedésének magasságától függően. Maguk a porckorongok, amelyekre káros hatással volt a csigolyák elcsúszása, újra elfoglalhatják eredeti helyüket, a porckorong sérv veszélye elhárult. A segítség a nyakon is alkalmazható, ahol finom nyomással toljuk helyre a szóban forgó csigolyát.

A Dorn terápia pozitív mellékhatásai:

  • Előfordulhat, hogy miközben helyrejön a gerinc, az illető szívproblémái is megszűnnek, például eltűnnek a szívritmuszavarai.
  • Legyen szó bár az epehólyagról vagy a vesékről, minden egyes szervnek és testrésznek megvan a maga vonatkozási pontja a gerincen.
  • Valamennyi testrészünket idegpályák kötik össze a gerincvelőn át a különböző csigolyákkal. Már enyhe nyomás is akár ötven százalékkal ronthatja az ideg munkáját.

Dieter Dornnak meggyőződése, hogy a betegségek kilencven százaléka összefügg a gerinc állapotával. Így például sok szívbillentyű hiba a 2. mellkasi csigolya elcsúszásával függ össze, míg a 4. mellkasi csigolya elmozdulása az epére van rossz hatással, akár epeköveket is okozhat. A gerincterápia jóvoltából helyrehozható számos szervi panasz, például epe- és vesebántalmak, máj- és szívproblémák is.

Mozgásszervi, belső szervi és pszichés megbetegedések hátterében szinte minden esetben találunk a gerinc területére korlátozódó elváltozásokat, ún. blokkokat, amelyek a csigolyák egymáshoz viszonyított szabad mozgását akadályozzák és a környező izmok működését gátolják. Az ily módon megváltozott testtartás megbontja a gerincoszlop, ezáltal a teljes test egyensúlyát. A mozgásszerv rendszer területén mozgásbeszűkülés, izomfájdalmak, moofasciális csomók, ún. trigger pontok alakulnak ki, ami komolyabb károsodásokhoz (gerincferdülés, porckorong sérv, meszesedés stb.) vezethet.

A Dorn-módszerrel a strukturális viszonyok helyreállításán keresztül mindezen tüneteket jelentősen csökkenthetjük és elősegíthetjük a különféle gerincproblémák rendeződését. Nem lokálisan szemlélünk, hanem az egész test viszonylatában elemezzük az aktuális panaszokat. Ezért mindig alulról felfelé építkezünk, lépésről lépésre korrigálunk.

A korrekció során külső nyomással visszaállítjuk a csigolyákat eredeti helyzetükbe, azonban a környező lágyszövetet is kezelnünk kell, különben a helyre nem állított struktúra mintegy visszahúzná a csigolyát a kimozdult helyzetbe.

Az együttműködés során tehát aktív izommunkát végzel annak érdekében, hogy a lágyszövet is regenerálódjon. A kezelés elmaradhatatlan része a rövid, egyénre szabott önkorrekciós gyakorlatsor, amit neked otthon, önállóan, lehetőség szerint naponta el kell végezned majd. Az egy órás kezelést általában 1-3 alkalommal célszerű ismételni a javulás eléréséig. Nem csupán tökéletesen biztonságos, de rendkívül hatékony is. A kezelés* könnyű ruházatban (póló, pamutnadrág) történik, de szükség lehet rá, hogy levetkőzz fehérneműig.


*Dorn kezelés: nem orvosterápiás módszer. Csupán blokk oldás, korrekció történik a kliens testén és ezzel segítem a szervezet öngyógyító rendszerének aktivizálódását. A kezelés nem specifikus kórképeket vagy betegségeket kezel, de képes sok tünetre pozitív hatással lenni. Főként mozgásszerv rendszerbeli panaszoknál.

*Manuálterápiás eljárás: a latin manus = kéz szóból ered, kézzel végzett kezelést jelent. A terápiás szótoldalék nem foglal magában orvosi gyógyterápiás, sem pszichoterápiás kezelést. A manuálterápia nem csontkovácsolás, inkább a gerinc, medence statikájának helyreállítása tett kézzel végzett blokk oldó, korrekciós eljárás, speciális fogások segítségével.


Az oldalamon használt képek a Photostock fotóletöltőről származnak.