Komplex ödémamentesítő terápia

A kezeléssel az elégtelen vagy károsodott nyirokrendszer csökkent működése következtében a szövetekben rekedt magas fehérjetartalmú ödémafolyadékot távolítjuk el a szövetekből.

A nyirok a nyirokér-rendszerben áramló színtelen, enyhén lúgos vegyhatású testfolyadék, mely a nagyvérkör hajszálér hálózatának területén képződő, sejtközötti (interstitialis) folyadék.  Ez a cél elsősorban fizioterápiás eljárások kombinációjával érhető el.

A komplex kezelés* azt jelenti, hogy a fizioterápiás eljárások, a bőrgyógyászati és a kompressziós kezelések kombinációját együtt érdemes végezni. A KEZELÉST MINDEN ESETBEN ORVOS INDIKÁLJA és a nővérrel, gyógytornásszal együtt határozzák meg az adott beteg esetében a kezelés elemeit.

Hogyan zajlik a komplex ödémamentesítés?

Egyik legfontosabb eleme a nyirokmasszázs, a kézi drenázs. A nyirok lefutását követve ismerjük, hogy merre futnak a nyirokerek, merre kell segítenünk  a működésüket. Egy speciális masszázstechnikával a szövetekben rekedt nyirokfolyadékot ezek felé a csövek felé irányítjuk és vezetjük el.

A módszert az 1930-as években Vodder dolgozta ki és azóta több iskola is továbbfejlesztette és kiegészítette. A kezelés azon alapul, hogy a regionális nyirokközpontokban lévő – nyaki, mellkasi, hasi – nyirokcsomók régiójának kézzel történő aktivizálásával szívó (draináló) hatást gyakorol a kezelő a nyirokcsomókra, melyek közvetlen szívó hatást fejtenek ki a beléjük torkolló perifériás nyirokerekre. Ezt kiegészítően a végtagokon és a törzsön alkalmazott “fogásokkal” készteti a nyirokelvezetést végző szakember összehúzódásra a nyirokkapillárisokat és a kis gyűjtőereket a bőrben.

A manuális drainage hatása

Az inaktív nyirokerek aktiválása, kötőszöveti átépítés, izompumpa aktiválása, vénás nyomás csökkentése.

A kezelés célja az, hogy a felgyülemlett nyirokfolyadékot a szövetekből el kell vezetni, és a nagy nyirokér törzsekbe juttatjuk vissza.

A lymphödéma kialakulása után folyamatosan fennáll, ezért egész életen át tartó kezelést igényel. Ha egyszer kialakult, egészen meggyógyítani nem lehet. A fenntartó kezelés idejét pontosan nem lehet meghatározni, függ az ödéma stádiumától, a beteg (és a keringés) általános állapotától, a kezelés intenzitásától és a beteg együttműködési készségétől.

A kezelt testrész kezelésekor fehérneműig szükséges vetkőzni minimum, masszázs lepedővel letakarjuk az összes többi testrészt.


*Komplex ödémamentesítő terápia: a terápiás kifejezés nem foglal magában orvosi gyógyterápiás, sem pszichoterápiás kezelést. Az ödémamentesítő terápia nem orvostechnikai beavatkozás, de orvosi javallatra történik. Kézzel végzett eljárás, speciális keringést javító fogások segítségével.

*Kezelés: semmilyen gyógyító jellegű beavatkozást nem végzek, de a kezelés, az érintett nyirokkeringés tonizálásának köszönhetően állapotjavító hatást eredményezhet. A kezelés tehát egy panaszokat okozó, korábban kialakult nem kívánatos állapot kedvező irányú befolyásolását jelenti, jó irányú változás létrehozása a testben, nyirokkeringés javításának céljából, egy speciális masszázstechnikával. De a keringésbe semmilyen testen belüli formában nem avatkozunk be, csupán külső hatást érünk el a masszázs segítségével.


Az oldalamon használt képek a Photostock fotóletöltőről származnak.