F.M.T. – Fascia Movement Terapy

Az F.M.T. a gerinc tökéletes állapotának létrehozására és megőrzésére törekszik. Hiszen a jól működő gerincoszlop, idegrendszer és az egészséges életmód mellett a test könnyebben ellenáll a betegségeknek.

Az izmok és csontozat legjobb gyógymódja

Az F.M.T. egy olyan kezelési technika, amely során erős, a fasciákra ható (mélyreható) fizikai ingerhatással a szöveteket dolgozzuk meg. A kezelés során kitapintott csigolyaelmozdulásokat finoman korrigáljuk.  Az a fajta kezelési mód*, amely a gerinccel foglalkozik.

Nagyobb hangsúlyt fektet az izom- és csontvázrendszerre. E kezelési módban igazításról, korrigálásról beszélünk, a csontkovácsolásnál mechanikus kimozgatás történik.

A fascia szó (latin eredetű) “pólyát” vagy “szalagot” jelent testünkben mindenhol megtalálható szövettípus. A fascia nem csak a test alakját adja (kívül és belül is), hanem vázat is biztosít a test minden rendszerének. Pont, ahogyan az érrendszer, a nyirokrendszer vagy az idegrendszer. Tulajdonképpen a lágy szövetek “váza”.

Nem a kezelő gyógyít, hanem a test gyógyul, amennyiben a test irányításáért felelős idegrendszer 100%-osan működik. Valójában a panaszok okaival foglalkozunk, amik a legtöbb esetben a gerincből, illetve a mellette elhelyezkedő izmokból erednek.

A kezelést végző szakember feladata tehát, hogy a “rend visszaállításával” beindítsa a szervezet öngyógyító folyamatait. Ezzel a módszerrel a letapadt izmok felszabadítását és a csigolyák között kilépő és nyomás alatt lévő ideggyökök felszabadítását végezzük. A kezelés gyors, határozott mozdulatokkal történik.

Az F.M.T.-nek köszönhetően gyorsan gyógyul a test

Nincs korhatár! A kezelés módszereivel és technikáival alkalmazkodik a kezelő a vendég korához. Sok esetben előfordul, hogy már egyetlen kezelés is hozhat átütő sikert, de a hosszabb ideje fennálló tüneteket minimum 2 kezeléssel lehet elfogadható állapotba hozni.

A kezelés könnyű ruházatban (póló és tréning alsó) történik, de előfordulhat, hogy krém használatára is szükség lehet egy-egy terület lazításához.

Amikor megérkezel, fontos az előzmények meghallgatása, a leleteid átnézése, de diagnosztikai eljárást nem folytatok. Majd egyeztetjük a kezelést kizáró tényezőket:

  • fertőző betegség
  • csontritkulás
  • daganatos betegség
  • állandó gyógyszerek
  • terhesség
  • magas vérnyomás
  • trombózis

Ezután átbeszéljük a kezelés menetét, felhívom a figyelmedet az esetleges mellékhatásokra:

  • előfordulhat a kezelés utáni első néhány napban erősebb, máshol is megjelenő fájdalom,
  • bekékülhet a kezelt terület, de ez néhány nap alatt nyomtalanul felszívódik.

Hogyan zajlik?

Lehet masszázságyon vagy földön, álló vagy ülő helyzetben végezni a kezelést, a te egészségi állapotod szerint. Egy kezelés időtartama kb. 45-50 perc. Teljes testet kezelünk, hiszen minden mindennel összefügg. 2 kezelés között kb. 6-7 nap teljen el, ez a te regenerálódási képességedtől függően változhat.

Tájékoztatlak arról is, hogy minden ember fizikai felépítése, így a fájdalomküszöbe is eltérő, emiatt időnként érezhetsz fájdalmat egy-egy ideg vagy letapadt izom felszabadításakor.

 


*Kezelési mód: a kezelő nem gyógyít, az F.M.T. nem orvosterápiás módszer. Csupán blokk oldás történik a kliens testén és ezzel segítem a szervezet öngyógyító rendszerének aktivizálódását. Ez a technika nem specifikus kórképeket vagy betegségeket kezel, de képes sok tünetre pozitív hatással lenni. Főként mozgásszerv rendszerbeli panaszoknál.

*Manuálterápiás eljárás: a latin manus = kéz szóból ered, kézzel végzett kezelést jelent. A terápiás szótoldalék nem foglal magában orvosi gyógyterápiás, sem pszichoterápiás kezelést. A manuálterápia nem csontkovácsolás, inkább a gerinc, medence statikájának helyreállítása tett kézzel végzett blokk oldó eljárás, speciális fogások segítségével.


Az oldalamon használt képek a Photostock fotóletöltőről származnak.